Blog

Lahkotno do cilja – izognite se bolečinam v mišicah po vadbi

Uredništvo Rosacta®
Lahkotno do cilja – izognite se bolečinam v mišicah po vadbi

Telesna dejavnost je bistvenega pomena za zdravje in ohranjanje močnega imunskega sistema. Njeni učinki so izjemno pozitivni za naše fizično in psihično stanje, vendar jo velikokrat spremljajo tudi neprijetne bolečine v mišicah, znane kot »muskelfiber«. Odkrijte, kako ga lahko preprečite.

Pozitivni učinki telesne dejavnosti

Zdrav način življenja, ki vključuje tudi redno telesno dejavnost, je vedno bolj prisoten. Vsaj 30 minut vadbe na dan, skupaj z zdravo prehrano in rednim spancem, ima lahko mnogo pozitivnih učinkov na naše zdravje: 

•    zmanjša možnost za pojav bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni in debelosti
•    niža krvni tlak in možnost pojava osteoporoze
•    zmanjša tveganje za možgansko kap
•    pomaga zmanjšati telesno težo ali vzdrževati težo
•    izboljša telesno pripravljenost, vzdržuje mišično moč in izboljša gibljivost sklepov
•    zmanjša stres, tesnobo in depresijo

Telesna dejavnost se loči na aerobno aktivnost in trening mišic. Odrasel človek naj bi bil zmerno aerobno dejaven vsaj 150 minut na teden oziroma 75 minut, če gre za intenzivno vadbo, ter 2× na teden izvajal trening za mišice. 

Odrasel človek naj bi bil telesno dejaven vsaj 150 minut na teden.

Po vadbi je sicer normalno, da nas rahlo bolijo mišice, vendar je zakasnjena mišična bolečina ali muskelfiber prej škodljiva kot dokaz dobre vadbe. Ne glede na to, kako huda je bolečina, pa je ne smemo prezreti. Po vadbi zato sledite naslednjim korakom, s katerimi jo lahko preprečite ali ublažite. 

Zakaj po vadbi bolijo mišice?

Z bolečino v mišicah je lahko povezana lokalna prekrvavitev. Zastajanje presnovnih produktov mišičnih celic ob nezadostnem krvnem pretoku namreč lahko vodi v mišične bolečine. Dobra lokalna prekrvavitev prispeva k odstranjevanju presnovnih produktov iz celice, kar lahko prispeva k zmanjšanju mišičnih bolečin. Hkrati izboljšana prekrvavitev omogoča boljšo oskrbo mišic s hranili in kisikom, kar izboljša regeneracijo mišičnega tkiva.

Poškodba mišic je začasna. Mišice se samo zacelijo, postanejo močnejše in lahko prestanejo intenzivnejše vadbe.

Kdaj se pojavijo bolečine v mišicah?

Muskelfiber ali bolečine v mišicah po vadbi niso znak dobrega treninga, vendar nas lahko opozarjajo, da je bila dejavnost prenaporna in je poškodovala mišice. Največkrat se to zgodi, ko:

•    prvič izvajamo vadbo ali trening 
•    dodamo novo dejavnost ali vajo v svoj vsakdan
•    povečamo intenzivnost vadbe (večja teža uteži, več ponovitev, večja hitrost)
•    stalno izvajamo isto vadbo brez počitka ali dneva brez telesne dejavnosti

Izognite se bolečini po vadbi

Po zadnji ponovitvi ali zadnjem odtečenem kilometru vadbe še ni konec. Da se izognete bolečinam, sledite še naslednjim korakom, ki naj postanejo del vaših navad:

•    OHLADITE SE: vadbe ne končajte nenadoma, saj vam lahko hitro postane slabo. Ker se med telesno dejavnostjo telo segreje, počasi zmanjšujte njeno intenzivnost in tako omogočite telesu, da se ohladi nazaj na normalno telesno temperaturo.

•    RAZTEZANJE: mišice se po vadbi skrčijo, zato je raztezanje nujno potrebno. Tako pospešimo regeneracijo, zmanjšamo bolečine in sprostimo mišice, kar izboljša mobilnost, telesno držo in nas sprosti.

•    PIJTE VODO: med vadbo telo izgubi veliko vode in elektrolitov. Zato jo moramo po njej nadomestiti, s čimer izboljšamo prožnost in moč mišic ter preprečimo bolečine. 

•    MRZEL TUŠ: ne potrebujete ledu ali ledeno mrzle vode, a že le malo bolj hladna voda vam lahko pomaga pri regeneraciji mišic, prepreči njihovo vnetje in tako prepreči bolečino naslednji dan.

•    MASAŽA: strokovnjaki priporočajo masažo po intenzivnejši vadbi, saj zmanjša čas okrevanja, zmanjša vnetje mišic in pripravi mišice za nadaljnje aktivnosti. 

•    SAMOMASAŽA: če po vsaki vadbi ne morete na masažo, jo lahko izvajate tudi sami z masažnim valjem, masažno žogico ali le žogico za tenis. Z njimi boste sprostili mišične ovojnice, raztegnili mišice in izboljšali njihovo raztegljivost. 

•    MAGNEZIJ: med športno aktivnostjo izgubljamo magnezij, ki je eden izmed ključnih elektrolitov in ga moramo zato nadomestiti. Za dolgoročno dobro delovanje in moč mišic ter preprečitev bolečin morate dnevno uživati vsaj 300–400 mg magnezija. 

Muskelfiber ali bolečine v mišicah po vadbi niso znak dobrega treninga, vendar nas lahko opozarjajo, da je bila dejavnost prenaporna in je poškodovala mišice.

KREMA ROSACTA®

Bolečine v mišicah lahko odpravite tudi s kremo Rosacta®, ki deluje protibolečinsko in izboljša prekrvavitev na prizadetih mestih. Zdravilo je varno za redno in dolgotrajno uporabo od dvakrat do trikrat na dan.

Krema Rosacta® je zdravilo naravnega izvora, saj vsebuje zdravilno učinkovino rožmarinovo eterično olje. Velja omeniti, da rožmarin, iz katerega pridobivamo eterično olje za zdravilo Rosacta®, raste v naravnem okolju in ni obdelan s pesticidi.

Večino korakov za preprečitev bolečine lahko vključite v svoje navade že pri naslednjem obisku fitnesa ali drugi telesni dejavnosti. Če opazite, da bolečina vseeno ne izgine po treh dnevih, vas ovira pri vsakodnevnih opravilih in jo spremljajo vidne otekline, rdečica ali krči, gre lahko za resnejše poškodbe. V teh primerih se pogovorite s svojim zdravnikom.