Blog

5 nasvetov, kako preprečiti in lajšati bolečine v mišicah po vadbi

Uredništvo Rosacta®
5 nasvetov, kako preprečiti in lajšati bolečine v mišicah po vadbi

Ste že slišali za modrost, da je vadba najbolj učinkovita šele takrat, ko začutite bolečine v mišicah po vadbi? To je v fitnesu in pri športnih aktivnostih nasploh že skorajda pregovor, a z resnico nima kaj dosti opraviti – pravzaprav gre za zelo škodljivo miselnost, ki pogosto povzroči preobremenitve in poškodbe! Rahle bolečine v mišicah po vadbi so sicer normalne, kar pa ne pomeni, da jih lahko preprosto ignoriramo.

Najpogostejši vzrok za športne poškodbe je prav preobremenitev organizma zaradi prekomerne aktivnosti. Tem težavam so najbolj izpostavljeni tisti, ki se lotijo intenzivne telesne aktivnosti po daljšem času brez aktivnega gibanja, pa tudi tisti, ki v svoj običajni vsakdan nenadoma vnesejo občasne aktivnosti z večjimi obremenitvami. Preden se torej odločite izpolnjevati svoje novoletne ali rojstnodnevne zaobljube z brezglavimi napori v fitnesu, se poučite o vzrokih, simptomih in rešitvah za te pogoste poškodbe.

Ne pozabite na ogrevanje in raztezanje

V želji po hitri in učinkoviti vadbi pogosto takoj skočimo v akcijo. Velika napaka! Ogrevanje je ključnega pomena za varno in zdravo vadbo, saj je treba organizem pred vsako intenzivnejšo telesno aktivnostjo pripraviti na delo – še posebej, če se lotevamo kakšnih novih aktivnosti ali vaj. Enako velja za raztezanje po vadbi, tudi zaključek aktivnosti je pametno pospremiti z razgibavanjem nižje intenzivnosti. Na ta način odpravimo ali vsaj olajšamo bolečine v mišicah po vadbi in pospešimo regeneracijo.

Aktiven življenjski slog in prilagojena prehrana

Za učinkovito regeneracijo moramo telo oskrbeti s primernim gorivom. Veliko se pozna splošni zdrav življenjski slog – zdravi in dobro pripravljeni ljudje bodo lažje opravili z intenzivno vadbo, ta pa ne bo pustila opaznih posledic. Zahvala za to gre tudi kakovostni prehrani. Po vadbi je treba obnoviti zaloge hranil, priporoča se predvsem lahek beljakovinski obrok kmalu po koncu aktivnosti. Idealna izbira so smoothiji in druga lahko prebavljiva hrana. Tudi nasploh je smiselno z beljakovinami nadomestiti večji delež ogljikovih hidratov v prehrani, na dolgi rok pa seveda najbolj koristi raznolika in uravnotežena prehrana.

Sveto načelo postopnosti

Bolečine v mišicah po vadbi večinoma nastajajo zaradi pretiravanja. Z zmernim treningom takšne bolečine odpravljamo in ne bi smele povzročati težav tistim, ki imajo utečen režim vadbe. Bolečine so znak pretiravanja, zato je treba vedno upoštevati načelo postopnosti. Intenzivnost in obseg vadbe stopnjujemo počasi, po največ 10 % na teden in na leto. Posebna nevarnost je pretiravanje v primeru zamujene vadbe – če recimo en teden ne moremo vaditi, tega ne moremo nadoknaditi v naslednjem tednu z dvakrat večjim obsegom, intenzivnostjo ali trajanjem vadbe. Pravzaprav je smiselno intenzivnost nekoliko zmanjšati in spet nadaljevati postopno.

Posebna nevarnost je pretiravanje v primeru zamujene vadbe – če recimo en teden ne moremo vaditi, tega ne moremo nadoknaditi v naslednjem tednu z dvakrat večjim obsegom, intenzivnostjo ali trajanjem vadbe. Pravzaprav je smiselno intenzivnost nekoliko zmanjšati in spet nadaljevati postopno.

Prehranski in drugi dodatki za piko na i

Na pomoč lahko priskočijo prehranski in drugi dodatki. Za pomoč regeneraciji se priporoča magnezij, ki je na voljo v najrazličnejših oblikah, za lajšanje mišičnih bolečin pa so v lekarnah na voljo protibolečinske kreme, ki hitro pomagajo že pri prvih znakih težav. Ne pozabimo še na sol – ta se porablja skozi znojenje in jo je treba med vadbo ali po njej ustrezno nadomestiti.

Bolečine odpravite takoj

Blage bolečine v mišicah po vadbi niso problematične, a lahko vodijo v resnejše težave. Poslušajte svoje telo in ga upoštevajte. Velikokrat se mišičnim bolečinam izognemo že z dobrim raztezanjem po vadbi, če pa se vseeno pojavijo, je najučinkovitejše zdravljenje bolečine z zdravili. Najbolje je ukrepati z zdravili, ki lajšajo bolečine in zavirajo vnetje. Značilnost športnih bolečin in poškodb je namreč ta, da se zaradi ponavljajočih se obremenitev rade stopnjujejo. Že ob blažjih bolečinah je smiselno poseči po sredstvih za lajšanje bolečin, posebej priljubljene so protibolečinske kreme, ki so na voljo v lekarnah.