BOLEČINE ZARADI ZAKRČENOSTI
MIŠIC PRI PRISILNIH DRŽAH ALI STRESU

Kaj je bolečina zaradi pomanjkanja telesne dejavnosti?

Kaj je bolečina zaradi pomanjkanja telesne dejavnosti?

Zadnje čase zdravniki in drugi strokovnjaki vse bolj opozarjajo na dejstvo, da je pomanjkanje telesne dejavnosti za naše splošno zdravje ravno tako nevarno kot kajenje in prekomerna telesna teža. A žal je tako, da je danes večina služb sedečih in moramo sami poskrbeti za razmigano telo. Predvsem se bolečine zaradi pomanjkanja dejavnosti pojavijo, ko imamo omejeno gibanje dlje časa – sedenje na letalu, stanje v službi, sedenje za mizo itd. Svoj davek pa zahteva tudi zaradi epidemije zelo aktualno delo od doma. Sedimo več ob manj ustreznih pogojih z dodatkom stresa, ki mišice vratu in ramenskega obroča še dodatno zakrči, in povzroča bolečine v zgornjem delu hrbtenice.

Zakaj se pri pomanjkanju telesne dejavnosti pojavijo bolečine?

Zakaj se pri pomanjkanju telesne dejavnosti pojavijo bolečine?

Da lahko naše mišice učinkovito opravljajo svoje delo, morajo biti dovolj prožne ter seveda dovolj močne in vzdržljive. Daljše vztrajanje v neki prisiljeni drži jih zakrči, zato jih moramo po potrebi sproščati z razteznimi vajami. Kar pa na delovnem mestu, kjer se bolečine običajno pojavijo, kar malce pozabimo.

Če pogosto čutite bolečine v predelih vratu in ramenskega obroča, nog in rok ali vzdolž hrbtenice, verjetno veliko časa sedite ali stojite. Napetost lahko odpravite tudi po naravni poti.