KRONIČNE
BOLEČINE

Kaj je kronična bolečina?

Kaj je kronična bolečina?

Bolečine v mišicah in sklepih niso redkost. Z njimi se prej ali slej sreča praktično vsak posameznik. Pogosto lahko hitro najdemo vzrok bolečine, a še bolj nadležne so tiste bolečine, ki jim ne moremo pripisati točnega vzroka in jih zato tudi težje odpravimo. To so pogosto kronične bolečine ali pa bolečina, ki se stopnjuje.

S takšnimi bolečinami se soočajo predvsem starejši, značilne pa so tudi za tiste, ki se redno posvečajo opravilom, ki obremenjujejo mišice. Možno je, da so to povsem običajna opravila, na primer urejanje vrta, čiščenje po hiši, tudi hoja po stopnicah – pozorni moramo biti torej tudi na te obremenitve, predvsem pa je treba ukrepati, ko se pojavijo bolečine.

Zakaj se pojavijo kronične bolečine?

Zakaj se pojavijo kronične bolečine?

Kronične bolečine so posebej pogoste pri starejših. Pri mlajših se večinoma pojavljajo zaradi večjih nenadnih obremenitev in poškodb, a pri starejših pogosto ni tako očitnega razloga. Nabirajo se namreč tudi posledice manjših obremenitev in dolgoletne obrabe, bolečine pa se stopnjujejo. Prvi znaki se praviloma pojavijo v starosti med 30. in 40. letom, najprej pri tistih, ki v službi cel delovni dan stojijo ali sedijo, ter pri tistih, ki tudi sicer čez dan niso posebej telesno aktivni. Veliko je tveganje tudi pri fizičnih delavcih in drugih ljudeh, ki redno dvigujejo in prenašajo težka bremena. Bolečine se lahko stopnjujejo do te mere, da zmanjšajo kakovost vsakdanjega življenja. Če nas bolijo mišice in sklepi, nas to ovira že pri hoji po stopnicah, urejanju vrta, pospravljanju po hiši, med igro z otroki in vnuki … Da se ne bi bilo treba odpovedati prijetnim aktivnostim, je treba ukrepati.