BOLEČINE
V KRIŽU

Kaj je bolečina v križu?

Kaj je bolečina v križu?

Hrbtenica je steber našega telesa. Sestavlja jo 24 vretenc, med njimi pa se nahajajo medvretenčne ploščice ali diski, ki blažijo pritiske na hrbtenico in obremenitve ter omogočajo njeno gibljivost.

Za nemoteno upogibanje in obračanje hrbtenice so ključne tudi obhrbtenične mišice in vezi ter trebušne, kolčne in stegenske mišice. Najbolj občutljiva dela hrbtenice sta vratni in ledveni del, saj sta tudi najbolj gibljiva. Prav zato so bolečine v teh delih hrbtenice najpogostejše.

Zakaj pride do bolečine v križu?

Zakaj pride do bolečine v križu?

Bolečine v hrbtu in križu se lahko pojavijo zaradi različnih dejavnikov, kot so fizična dela z dvigovanjem, vlečenjem ali potiskanjem bremen, prisilna drža med delom, dolgotrajno sedenje, dela v stoječem položaju, neprimernost ležišča, manjša mišična moč, debelost ipd. Možno je tudi, da je bolečina v hrbtu ali križu posledica kombinacije različnih vzrokov. Ključno je, da ocenimo jakost in trajanje bolečine in se ob močnih ali dalj časa prisotnih bolečin obrnemo na osebnega zdravnika, ki bo določil ustrezno zdravljenje. Večinoma gre za svetovanje protibolečinske terapije z zdravili in pa počitek, ob ponehanju bolečine pa redno izvajanje vaj za krepitev hrbtenice.

Preverite še ostala področja uporabe kreme: