Blog

Bolečina v križu – znano?

Uredništvo Rosacta®
Bolečina v križu – znano?

Bolečina v križu je ena najpogostejših, a tudi najresnejših zdravstvenih tegob, s katerimi se soočamo v vsakdanjem življenju. Hitro lahko postane tako huda, da močno ovira vsakdanja opravila, hkrati pa je pogosto zelo težko odkriti in odpraviti pravi vzrok – možnih povzročiteljev je namreč kar nekaj, tudi če je simptom le eden, nadležna bolečina v hrbtu. Pomembno se je torej pozanimati, kateri so dejavniki tveganja in kaj storiti.

Življenjski slog, telesna neaktivnost in nezdrava prehrana

O pojavu takšnih in drugačnih bolečin nasploh v veliki meri odloča življenjski slog. Bolj so dovzetni tisti, ki niso telesno aktivni ali pa se z aktivnostjo ukvarjajo le občasno. Posebej velja omeniti nenadne gibe, prekomerno sedenje ali pa pretirano telesno aktivnost, ki hitro povzročijo akutne bolečine v hrbtu in križu. Skladno s temi dejavniki pa prinaša svoj vpliv tudi prehrana, namreč nezdrav jedilnik z visokim kaloričnim vnosom in vnosom maščob. Debelost je pogost vzrok bolečin v križu, saj je prav hrbtenica zaradi odvečne telesne teže najbolj obremenjena.

Vsakdanje navade in obremenitve

Največje težave običajno povzročajo vsakdanje navade in vzorci, ki jih prevzamemo sami ali pa se jim moramo prilagoditi zaradi narave našega dela oziroma vsakdanjih opravil. Če naše obveznosti zajemajo dolgotrajno stanje, dvigovanje ali prestavljanje težkih predmetov, še posebej s pogostim obračanjem in drugimi gibi, ki obremenjujejo hrbtenico, so bolečine v križu le vprašanje časa. Pri dolgotrajnem sedenju, pa stanje še dodatno poslabšata nepravilna drža in neergonomsko oblikovan sedež.

Kolikokrat se vam je že zgodilo, da ste med vsakodnevnimi opravili, kot je pospravljanje stanovanja ali pa delo na vrtu, občutili nenadno bolečino v križu? Včasih je potreben samo napačen gib, ki povzroči bolečino, ta pa lahko žal traja tudi več dni. Pogosto se bolečine pojavijo tudi zaradi nepravilnega dvigovanja, npr. nakupovalne vrečke ali pa otrok in vnukov.

Kolikokrat se vam je že zgodilo, da ste med vsakodnevnimi opravili, kot je pospravljanje stanovanja ali pa delo na vrtu, občutili nenadno bolečino v križu?

Preventiva

Najboljša obramba proti bolečinam je ta, da jih preprečimo, preden sploh nastanejo. Iz opisanih dejavnikov tveganja je moč enostavno razbrati, kakšen pristop bo najbolj učinkovit – bržkone je to zdrav življenjski slog, ki vključuje zadosti rednega gibanja in zdravo prehrano. Gotovo pa ne moremo povsem prilagoditi prav vsakega detajla, prav tako na nekatere dejavnike ne moremo znatno vplivati. Preventiva je učinkovita, a vseeno ne more povsem izničiti možnosti za nastanek bolečin v križu.

Ukrepi ob bolečinah

Če se pojavijo bolečine v križu, je treba ukrepati takoj. Ravno takrat so namreč ukrepi najbolj učinkoviti in lahko uspešno ustavijo razvoj v kronično bolečino. Kateri ukrepi pridejo v poštev? Smiselno je najprej odkriti vzrok bolečine in to, ali se ga da odpraviti. Če to ni mogoče, si lahko pri lajšanju blažjih mišičnih bolečin pomagamo z uporabo naravnih protibolečinskih krem, ki so brez recepta na voljo v lekarnah. Med znanimi naravnimi učinkovinami, ki delujejo protibolečinsko, gre omeniti rožmarin, ki s svojim delovanjem ne le olajša bolečino, temveč tudi poveča pretok krvi bolečega predela, kar pripomore k hitrejšemu okrevanju. Če pa gre za srednje do močnejše bolečine ali pa bolečine, ki trajajo dlje časa, se je o primernem zdravljenju bolečine treba posvetovati z osebnim zdravnikom.