Blog

Ne pozabite na zdravje pri delu!

Uredništvo Rosacta®
Ne pozabite na zdravje pri delu!

Da lahko naše mišice učinkovito opravljajo svoje delo, morajo biti dovolj prožne ter seveda dovolj močne in vzdržljive. Daljše vztrajanje v neki prisiljeni drži jih zakrči, zato jih moramo po potrebi sproščati z razteznimi vajami. Kar pa na delovnem mestu, kjer se bolečine običajno pojavijo, kar malce pozabimo.

Preverite 4 nasvete, ki vam bodo pomagali, da ujamete svoj ritem dela:

  1. Razdelite svoj delovni dan v intervale: Naravno je, da človek načrtuje, kaj mora doseči do konca dneva, tedna ali meseca, a je dokazano, da je posameznik veliko bolj učinkovit, če se osredotoči na to, kar mora narediti v tem trenutku. Poleg tega pa, če razbijete svoje dnevne naloge v več delov, se veliko lažje osredotočite na vsakega posebej.
  2. Spoštujte uro: Intervalna strategija deluje le, če spoštujete uro z visoko stopnjo energije in med delom ne preverjate elektronske pošte, saj s tem izničite celoten koncept o intervalih dela in počitka.
  3. Odpravite se na pravi odmor: Rezultati raziskave so pokazali, da so ljudje, ki so si večkrat vzeli odmor, bolj produktivni od tistih, ki so imeli težavo s tem, da bi se ločili od dela in so tudi med odmorom viseli na računalniku ali telefonu. Odmori, ki vključujejo sprehod, branje ali pogovor s sodelavci so se izkazali za najbolj produktivne.
  4. Ne čakajte do te točke, da vam telo sporoči, da potrebujete odmor. Če čakate do trenutka, ko se počutite utrujene, da si vzamete odmor, potem ste že zamudili čas najvišje produktivnosti. Držite se svojega urnika in delajte le takrat, ko ste najbolj produktivni. 

Raztegnite zakrčene mišice

Če pogosto čutite bolečine v teh predelih, verjetno veliko časa sedite. Napetost lahko odpravite tudi po naravni poti.

Vrat in zgornji del hrbta

Večurno nepravilno sedenje povzroča otrdelost vratu in zgornjega dela hrbta ter ramen. Za sprostitev vratu vsake pol ure ali na eno uro naredite naslednje vaje:

  • Glavo trikrat obrnite čisto v desno, tako da pogledate čez ramo. Enako naredite na levi strani.
  • Petkrat se ozrite v strop in potem počasi v tla.
  • Nazadnje glavo obrnite od leve proti desni in nazaj. Ponovite vsaj trikrat oziroma tolikokrat, da napetost popusti.

Zgornji del hrbta

  • Roke dvignite nad glavo in se Nato se nagnite najprej v levo stran. Eno roko položite na bok, z drugo sezite nad glavo. Ponovite na desni strani.
Težava je, da si največkrat ne vzamemo pravega odmora ter smo še vedno za računalnikom, pregledujemo pošto, družabna omrežja ali gledamo videoposnetke, namesto da bi ustali in se podali na kratek sprehod.

Spodnji del hrbta

Ker nismo ustvarjeni za sedenje, ampak gibanje, ni nič nenavadnega, če vas pogosto boli spodnji del hrbta. Najbolje je, če nekaj časa sedite na stolu brez opore ali na veliki telovadni žogi, saj je takrat zgornji del telesa prisiljen k pravilnejši drži. Ker to ni vedno mogoče, si lahko pomagate tudi tako:

  • Nastavite alarm na vsako uro in se sprehodite. Lahko greste le od pisarne do hodnika. Pomembno je, da zravnate hrbtenico in nekaj trenutkov niste upognjeni pred ekranom.

Poskrbite za svoja stopala

V petkah ste preživele že polovico dneva, polovica ga je še pred vami, stopala pa vas že tako bolijo, da ne zmorete narediti niti koraka več. Bolečine si lahko olajšate z ustreznimi vložki za čevlje. Vsekakor si vzemite tudi premor – redni počitki za miganje s prsti in raztegovanje gležnja bodo preprečili krče, ki lahko povzročijo kronične bolečine. Učinkovita pomoč pa so tudi naravna zdravila, ki blažijo bolečine in pospešujejo krvni obtok.