Blog

Sedenje v službi je lahko zelo boleče!

Uredništvo Rosacta®
Sedenje v službi je lahko zelo boleče!

Zadnje čase zdravniki in drugi strokovnjaki vse bolj opozarjajo na dejstvo, da je sedenje za naše splošno zdravje ravno tako nevarno kot kajenje in prekomerna telesna teža. A žal je tako, da je danes večina služb sedečih in moramo sami poskrbeti za razmigano telo – tudi med delovnim časom.

Vsi, ki čez dan veliko sedimo in delamo za računalnikom, smo se zagotovo že srečali z bolečinami v vratu, v ramenih in hrbtenici, zlasti v križu. Tudi jutranji in popoldanski treningi velikokrat niso dovolj, da bi preprečili posledice nezdravega, večurnega sedenja.

Boleč vrat in zakrčena ramena

Boleč vrat in zakrčena ramena so pogost pojav. Preverite, kje tiči vzrok in kako si pomagati na povsem naravni način.

Vzrok je včasih v fizičnem naporu ali zunanji poškodbi, po navadi pa zaradi teh težav trpijo ljudje, ki v službi veliko časa preživijo v sedečem položaju, sklonjeni nad mizo ali za računalnikom. Če je glava dlje v prisiljenem položaju, se mišice utrudijo in prekrvavitev se poslabša, kosti in sklepi pa postanejo slabše gibljivi. Tudi dolgotrajen stres je lahko vzrok za bolečine v vratu in zakrčena ramena. Zaradi stresa je telo stalno napeto, kot da je pripravljeno na boj. Večini se stres nabira v zgornjem delu telesa, v vratu in ramenih. Stres lahko povzroči stalen mišičen krč, poslabšata se prekrvavitev in prehranjenost tkiva, mišice pa se zakrčijo in postanejo boleče.

Marsikomu pri teh kroničnih težavah pomagajo masaže, pri katerih je pomembno, da krema poveča tudi periferno prekrvavitev, saj s tem pripomore k hitrejši regeneraciji obolelega predela.

Hitri nasveti

Za zmanjševanje škodljivih posledic sedenja kardiologi svetujejo:

  • na pol ure si vzemite 1- do 3-minutni odmor, v katerem vstanite in se sprehodite naokoli;
  • namestite pisalno mizo, ki omogoča tudi stoječe delo z računalnikom;
  • med gledanjem televizije telovadite;
  • na javnih prevoznih sredstvih stojte, namesto da sedite;
  • med telefoniranjem se sprehajajte po prostoru;
  • dogovorite se za sestanke med sprehodom;
  • če med delom ves čas sedite, si na mobilniku nastavite opomnik, ki vas bo na 2 uri spomnil, da je čas, da vstanete, napravite nekaj korakov in pretegnete okončine;
  • postopoma skrajšujte dnevni čas sedenja, vaš cilj naj bo 2 do 3 ure manj sedenja na dan.