Blog

6 preprostih nasvetov, ko nas zabolijo mišice

Uredništvo Rosacta®
6 preprostih nasvetov, ko nas zabolijo mišice

Občasne bolečine v mišicah in mišični krči običajno kažejo na odziv telesa na povečane obremenitve, lahko pa tudi na pomanjkanje gibanja, na prekomeren stres in napetosti ipd. Bolečine v mišicah nas lahko spremljajo tudi, ko zbolimo (gripa, prehlad). Vsekakor pa ni nič nenavadnega, če nas po celodnevnem sedenju v službi bolijo mišice. Takrat si lahko najbolje pomagamo kar sami.

Kako?

1. Dovolj spanca

Včasih nas bolečine v mišicah zgolj opomnijo, da smo se preobremenili in da je čas, da se ustavimo ter si končno privoščimo potreben počitek. Končno smo se ustavili in se ulegli, a s tem še nismo rešili težav. Tudi naš položaj med spanjem in ležišče sta pomembna in lahko vplivata na bolečine – še posebej v predelu križa. Priporoča se spanje na boku. Če spimo na hrbtu, si lahko pomagamo z blazino pod križem ali pod vratom, da imamo spalni položaj, ki nam ne bo povzročal bolečin.

2. Zdrava prehrana

Mišice nas lahko bolijo tudi, če nam primanjkuje katerega od vitaminov in mineralov. Še posebej je za mišične krče značilno pomanjkanje magnezija, ki ga lahko dodajamo. Prav tako pa bodimo pozorni na celotno prehrano, ki naj vključuje živila, ki imajo veliko kalcija, kalija in vitaminov skupine B. Izogibati pa se je treba rafiniranemu sladkorju in drugim predelanim živilom, ki lahko onemogočajo absorpcijo potrebnih vitaminov.

3. Hidracija

Tako preprosto, a tako pomembno. Še posebej bodimo pozorni v poletnih dneh, da spijemo dovolj vode, saj lahko pomanjkanje tekočine prav tako povzroči bolečine v mišicah. Pijmo cel dan po požirkih, ne spijemo celega kozarec takoj, saj gre sicer voda samo skozi telo in se ne more vpiti. Temperatura vode pa mora biti najmanj sobna in ne mrzla.

4. Ne pozabimo na gibanje

Zmerno se gibajmo, privoščimo si sprehod v naravi in ne pozabimo na raztezanje, ki bo pomagalo sprostiti napetosti v mišicah.

5. Pravilna drža in ustrezna ureditev delovnega okolja

Pravilna telesna drža telo obdrži v ravnovesju naravne krivine hrbtenice ali položaja dvojnega S. Zaradi večurnega sedenja se pojavlja obratni učinek, saj je telo zaradi telesne nedejavnosti obremenjeno, napeto in v krču. Računalniška drža današnjega časa zato vodi k bolečinam. Če veliko sedimo, se večkrat na dan (po 30 minutah sedenja) poravnajmo, pretegnimo s sklenjenimi rokami za hrbtom in nad glavo ter pazimo na to, da nimamo prekrižanih nog. Uredimo si pisarno z dobrim stolom in mizo, ki odgovarjata naši hrbtenici oz. nam omogočata, da lahko sedimo z vzravnano hrbtenico in stopali pravokotno na tleh.

6. Masaža

Z masažo ali samomasažo izboljšamo cirkulacijo, kar je bistveno za blažitev bolečin, ko so te že prisotne.