Blog

Ah, spet ta "musklfiber"! Kaj storiti?

Uredništvo Rosacta®
Ah, spet ta "musklfiber"! Kaj storiti?

Zdrav vsakdan poleg zdrave prehrane vključuje tudi intenzivno rekreativno telesno aktivnost – vsaj 30 minut na dan, priporočajo strokovnjaki. A čeprav ima redna vadba dokazane pozitivne učinke na telo, lahko ob čezmerni aktivnosti ali nepravilnem izvajanju vaj pretirano obremenimo mišice in sklepe. Posledica? »Musklfiber«, zvin, nategnjena mišica, otekline, izpahi … Vse to pa spremlja zelo neprijetna bolečina.

Naravni ukrepi za blaženje poškodb

Ukvarjanje s športom je zdravo in zaželeno, vendar se včasih ne moremo izogniti poškodbam. Če pa nas že doletijo, je dobro vedeti, kako ukrepati. Prvi in nujni ukrep ob nastopu bolečine je, da takoj prenehamo vaditi, saj lahko nadaljnja vadba poškodbo še poslabša, bolečina pa se še stopnjuje. Ko prenehamo z vadbo, se je pomembno držati nekaj preprostih načel: počitek, hlajenje poškodovanega predela, obveza in dvig poškodovanega predela nad linijo srca. Da bodo bolečine učinkovito odpravljene, svetujemo lajšanje teh s pomočjo protibolečinskih krem, ki so na voljo v lekarni, kjer lahko za nasvet povprašate tudi farmacevta. V primeru močnejše bolečine oz. poškodbe pa je potreben obisk zdravnika.

Kako preprečiti poškodbe?

Kaj pa lahko storimo, da zmanjšamo možnost bolečin v mišicah? Pred vsako vadbo, bodisi pred visoko bodisi pred nizko intenzivno, si je treba vzeti čas za to, da si dobro ogrejemo in raztegnemo mišice. Tako pripravimo mišice in vezi na vadbo, saj povečamo krvni pretok in njihovo prožnost. Vadbo moramo prilagoditi telesni pripravljenosti, saj se zaradi pretirane obremenitve natrga mišica ali pa zaradi čezmerne utrujenosti naredimo napačen gib. Po naporni vadbi se moramo postopno ohladiti. Pri vseh športnih aktivnostih pa je nujno potrebna primerna športna oprema, kar nam omogoči boljše rezultate in tudi večjo varnost.