Blog

Bolečine v mišicah?

Uredništvo Rosacta®
Bolečine v mišicah?

Bolečine v mišicah so postale vedno bolj pogosta zdravstvena nadloga. Raziskava je pokazala, da za bolečinami v mišicah vsaj občasno trpi kar 95 % Slovencev. Gre za ponavljajočo se in nadležno težavo, s katero se danes srečujemo zaradi opravljanja vsakodnevnih aktivnosti, ki obremenjujejo naše mišice, kot npr. sklanjanje med pospravljanjem stanovanja, čepenje med delom na vrtu, dvigovanje (pre)težkih bremen, premalo ali preveč telesne aktivnosti ipd.

Kje so najpogostejša mesta bolečin?

Najpogostejša mesta bolečin v mišicah so vrat, ramenski obroč, hrbet, križ, noge in roke, lahko pa se pojavijo tudi drugje. Pomembno je, da ukrepamo in ob pojavu bolečine najprej ugotovimo vzrok bolečine ter se mu nato skušamo izogniti.

Preobremenitve mišic med vsakodnevnimi aktivnostmi

Preobremenitve mišic lahko poleg prevelikega telesnega napora povzroči tudi napačna oz. nepravilna telesna drža med opravljanjem vsakodnevnih aktivnosti. Kolikokrat se vam je že zgodilo, da vas je med pospravljanjem ''uščipnilo'' v hrbtu, med delom na vrtu ste začutili bolečino v nogah ali pa ste po igri z vnučki trpeli za bolečinami v mišicah? Vse to so opozorilni znaki našega telesa, da moramo nekaj spremeniti oziroma izboljšati telesno držo in gibe opravljati bolj kontrolirano, ozavestiti, kako ti vplivajo na naše mišice.

Kako omiliti bolečino?

V stanju, ko nas mišice bolijo, pečejo ali so poškodovane, je treba telesu pomagati, da se hitreje regenerira. Nekatere bolečine lahko omilimo že s počitkom ali delanjem določenih razteznih in krepilnih vaj, ki razbremenijo naše mišice, ni pa nujno, da bo to dovolj. Zavedati se moramo, da je najučinkoviteje lajšanje bolečine z zdravili.

Pri blažjih bolečinah v mišicah, kot so bolečine v hrbtu in križu, boleče in utrujene noge ali pa bolečine v vratu in ramenskem obroču, se običajno svetuje samozdravljenje. To je primerno za akutne bolečine, pri čemer moramo izločiti možnost težje poškodbe, bolečine zaradi zdravil ali hujše bolezni. Pri samozdravljenju gre za uporabo lokalnih protibolečinskih krem, ki so na voljo v lekarnah. Izdelki, ki so registrirani kot zdravila, so poleg nadzorovane kakovosti tudi varni in učinkoviti, v lekarni pa lahko pričakujete tudi primeren nasvet. Med izborom zdravil pa so v lekarnah na voljo tudi naravna, tradicionalna zdravila, npr. tista, ki vsebujejo eterično olje navadnega rožmarina, ki učinkovito lajša blage bolečine v mišicah. Rožmarinovo eterično olje se zato uporablja pri lajšanju blagih bolečin v mišicah in je na voljo v obliki protibolečinskih krem, ki jih najdemo v lekarni.

Ali ste vedeli, da ima rožmarin protibolečinski učinek?

Protibolečinsko delovanje pri bolečinah v mišicah je vsekakor dobrodošel učinek rožmarina. Iz cvetočih delov rastline lahko namreč pridobimo rožmarinovo eterično olje, v katerem se nahajajo različne sestavine, odgovorne za protibolečinski učinek. Če na boleče mesto nanesemo kremo z rožmarinovim eteričnim oljem, se začne delovanje sestavin v eteričnem olju, natančneje 1,8-cineola, alfa-pinena in kafre, ki se vežejo na bolečinske receptorje in specifične mediatorje vnetja in tako s svojim delovanjem olajšajo bolečino v mišicah. Za učinkovito delovanje rožmarina na bolečine v mišicah pa je ključna tudi vsebnost eteričnega olja v kremi, zato je smiselno za nasvet vprašati farmacevta.

Pri močnejših bolečinah pa je ključno, da obiščemo zdravnika, da postavi pravilno diagnozo in nas usmeri k nadaljnjim ukrepom.

Če na boleče mesto nanesemo kremo z rožmarinovim eteričnim oljem, se začne delovanje sestavin v eteričnem olju, natančneje 1,8-cineola, alfa-pinena in kafre, ki se vežejo na bolečinske receptorje in specifične mediatorje vnetja in tako s svojim delovanjem olajšajo bolečino v mišicah.

Kaj pa lahko v izogib bolečin naredimo preventivno?

Mišice lahko učinkovito opravljajo svoje delo le, ko so dovolj prožne, močne in vzdržljive. Če zaradi narave vsakodnevnih opravil veliko sedimo ali pa smo v nenaravnem položaju (čepenje, klečanje, sklanjanje), je treba raztezanju in razbremenitvi mišic nameniti še več pozornosti. Zase in za svoje mišice lahko storimo nekaj že med drugimi opravili, ki jih načrtujemo čez dan. Z nekajminutnim razgibavanjem zmanjšamo mišično napetost, možnost za bolečine in občutek utrjenosti. Hkrati povečamo krvni pretok in mentalno budnost, kar izboljša naše počutje in olajša naše delo. Vzemite si torej nekaj minut čez dan in poskrbite za svoje mišice!

3 vaje za hitro raztezanje

  1. DVIGOVANJE IN SPUŠČANJE RAMEN
    Ramena dvignemo navzgor proti ušesom, zadržimo nekaj sekund in nato sprostimo. Ponovimo 10-krat.

  2. RAZTEG TRUPA
    Stopimo v rahel razkorak in se s trupom odklonimo na eno stran, položaj zadržimo in nato ponovimo še v drugo stran. Naredimo 5-krat v vsako smer.

  3. STOJEČA KOBRA
    Dlani položimo na križ, nato pa nagnemo trup nazaj, noge ob tem pa imamo iztegnjene. Postopek ponovimo 10-krat.