Blog

Bolečine v nogah – kdaj vas mora skrbeti?

Uredništvo Rosacta®
Bolečine v nogah – kdaj vas mora skrbeti?

Normalno je, da se po dolgotrajnem stanju ali po napornih telesnih aktivnostih pojavijo bolečine v nogah, pravzaprav je to pričakovano. Vedeti pa je treba, kdaj gre le za utrujenost in kdaj za bolečine, ki so posledica vnetja, poškodbe ali druge težave, ki zahtevajo več pozornosti. Z bolečino namreč telo sporoča, da se z obremenitvami ne more učinkovito soočati, dolgotrajnejši napori pa lahko vodijo v trajnejše in močnejše bolečine, ne samo v nogah, lahko tudi pomembno vplivajo na počutje celotnega organizma.

Pomembno je, da poslušamo svoje telo in spremljamo znake bolečine ter tudi pravočasno in uspešno ukrepamo.

Vzroki bolečin v nogah

Bolečine v nogah niso neznanka tistim, ki pogosto in dlje časa stojijo. Običajno se to zahteva v službi, predvsem pri poklicih, kot so zdravniki, učitelji, natakarji, frizerji in mnogi drugi. Dolgotrajno stanje zahteva od telesa poseben napor, čeprav si sprva morda ne bi mislili, da gre za posebej zahtevno aktivnost. Vzravnano držo telesa lahko vzdržujemo le z dobro podporo mišic, ki držijo telo v tem položaju. Če te mišice niso dobro »natrenirane«, se pri tem zakrčijo, ne morejo sodelovati pri spodbujanju pretoka krvi, kar povzroča bolečino, sčasoma pa se lahko zaradi stalnih obremenitev poškodujejo. Najbolj ranljive so kite, ki povezujejo mišice s sklepi, saj mišice niso narejene za tovrstne trajne obremenitve.

Pogost vzrok bolečine v nogah je tudi premajhna telesna aktivnost ali preveč sedenja. Tako so lahko noge utrujene in boleče tudi že ob sprehodu v naravi, pri delu na vrtu ali opravljanju domačih opravil (sesanje, pospravljanje …).

Najpogostejše bolečine, ki se kažejo ob povečani obremenitvi nog so bolečine v mečnih in stegenskih mišicah, občasno tudi v gležnjih in kolenih ter bolečine v stopalih. Bolečini se pogosto pridruži tudi zatekanje nog in slab pretok krvi v nogah, ki vodi v vsem poznan občutek težkih, utrujenih nog.

Pogosto se v vsakdanjem življenju zgoraj omenjenim situacijam ne moremo izogniti. Mnoge od njih spravijo telo v nenaraven položaj in dodajo neobičajne obremenitve – v tem primeru se še hitreje pojavijo bolečine v mišicah in tudi druge poškodbe.

Pogost vzrok bolečine v nogah je tudi premajhna telesna aktivnost ali preveč sedenja. Tako so lahko noge utrujene in boleče tudi že ob sprehodu v naravi, pri delu na vrtu ali opravljanju domačih opravil (sesanje, pospravljanje …).

Ukrepi za odpravljanje bolečin v nogah – kaj lahko naredimo sami?

Največ lahko naredimo sami, s preventivo. Če se le da, telo čim manj obremenjujmo z dolgotrajnim stanjem ali neprijetnimi položaji, kot je čepenje med delom na vrtu, pospravljanjem ali večurno sedenje pred televizorjem. Temu se morda lahko izognemo tako, da kombiniramo stanje s sedenjem, če je to seveda možno. Če pri naših vsakodnevnih opravilih res moramo stati, si je priporočljivo vzeti tudi kakšen odmor in ga izkoristiti za sedenje. Med sedenjem je seveda pomembno, da pazimo na pravilno držo in položaj nog. Nog ne smemo imeti prekrižanih, saj s tem spet zmanjšujemo pretok krvi v nogah.

Izredno pomembno je, da pazimo tudi na pravilno izbiro obutve. Izberimo take čevlje, ki našim stopalom ponujajo udobje in do neke mere blažijo obremenitev nog. Čevlji z visoko peto vsekakor niso primerni, predvsem ne za dolgotrajno stanje.

Redna telesna aktivnost in pravilna telesna drža sta torej ključnega pomena za spodbujanje krvnega pretoka in razbremenitev mišic. Pri utrujenih in bolečih nogah je priporočljivo, da poskrbimo za raztezanje in sprostitev mišic. Pri lajšanju bolečin v nogah si lahko pomagamo tudi s samozdravljenjem, uporabo naravnih protibolečinskih zdravil (npr. iz eteričnega olja rožmarina) v obliki krem, ki so na voljo v lekarnah.

Dar narave

Narava nam ponuja številne darove, med njimi navadni rožmarin (Rosmarinus officinalis, L.), ki ga večina med nami uporablja v kulinariki, vendar je več kot le začimba. Rožmarin je pomembna zdravilna rastlina že iz časov starih Grkov in Rimljanov in je že tisočletja prisoten v zdravilstvu, saj je znan po svojih protibolečinskih lastnostih in povečanju perifernega krvnega obtoka.