Blog

Kako pregnati "musklfiber"?

Uredništvo Rosacta®
Kako pregnati "musklfiber"?

Pri nategnjeni mišici gre pravzaprav za poškodovanje mišičnih vlaken. Nategne se lahko skoraj vsaka mišica v telesu, posledica pa je bolečina.

Pomemben dejavnik tveganja za poškodbe je vsekakor pomanjkljiva priprava oz. ogrevanje. Naj gre za tek, kolesarjenje, rolanje, plavanje ali ekipne športe, najprej moramo ogreti pomembne skupine mišic. Prav tako bodite pozorni na trenutek, ko dobite občutek, da ste ostali čisto brez moči, in je nadaljevanje aktivnosti za vas pravo trpljenje. Mišična utrujenost namreč jemlje zaščitne mehanizme in povečuje verjetnost poškodb.

Navadno so športne poškodbe lahke ali zmerne.

Med najpogostejše zmerne poškodbe spadajo bolečine v mišicah oziroma t. i. musklfiber in nategnjene mišice. Te je mogoče oskrbeti doma, vendar imejte v mislih, da lahko okrevanje traja kar nekaj časa. Bolečine v mišicah so najpogostejši spremljevalec športnikov. Pojavijo se po določenem naporu zaradi mikropoškodb mišične ovojnice, ki so posledica prevelike intenzivnosti oziroma prehitrega povečanja intenzivnosti vadbe.

Najboljše preprečevanje je vsekakor postopnost pri dvigu bremena, nekaj musklfibra pa verjetno ne bo nikoli mogoče preprečiti. Čeprav ni jasnih znanstvenih dokazov, pa nekateri za preprečevanje težav svetujejo hlajenje telesa ali dela telesa po vadbi, in sicer s potopitvijo v mrzlo vodo (15 stopinj, za 6–10 minut). Hlajenje pa pomaga tudi pri lajšanju že nastalih težav, prav tako kot masaža. Treningov ni treba prekiniti, le prilagoditi jih moramo trenutnim zmožnostim.

Tudi pri nategnjeni mišici je pomembno, da jo začnete čim prej ohlajati, nato pa jo v naslednjih dneh optimalno obremenjujte do meje bolečine, saj sodobne študije kažejo, da popoln počitek, kot so ga svetovali nekoč, ne pomaga pri celjenju. Če opazite hudo oteklino, nenormalen videz ali zaznate neobvladljivo bolečino, pa nujno obiščite zdravnika, saj gre lahko za raztrgano mišico.

Takoj pa morate obiskati zdravnika, če:

je kost videti ukrivljena ali se premika v nenavadne smeri; že najmanjši dotik poškodovanega mesta sproži močne bolečine; opazite močno otekanje ali spremembe barve kože ter se stanje po nekaj dneh ne izboljša.

Športne poškodbe lahko aktivnim ljudem zelo zagrenijo življenje in pomembno je narediti vse, da jih preprečimo, čeprav včasih nimamo ravno veliko vpliva. Sicer je vsaka športna aktivnost koristna za telo, a pretiravanje lahko povzroči neželene bolečine ali celo poškodbe.