Blog

Najpogostejše bolečine v mišicah, ki pripeljejo bolnika k zdravniku

Doc. dr. Nataša Kos, dr. med., predstojnica Inštituta za medicinsko rehabilitacijo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana
Najpogostejše bolečine v mišicah, ki pripeljejo bolnika k zdravniku

Bolečine v mišicah, kot so bolečine v hrbtu in križu, vratu in ramenskem obroču ali pa bolečine v nogah, so eden najpogostejših simptomov, zaradi katerega ljudje poiščejo nasvet ali pomoč pri zdravniku oziroma v lekarni.

Vzroki za nastanek bolečin so različni. Pogosto bolečine zaznamo zaradi našega načina življenja – veliko sedenja ali vsakdanje obremenitve, ki se pojavijo ob nekaterih položajih, kot so čepenje, sklanjanje ali pa dvigovanje (pre)težkih bremen. Pomemben ukrep pri pojavu bolečine je odstraniti sprožilni dejavnik, ki je bolečino povzročil. Ob tem je pomembno, da bolečega predela ne obremenjujemo preveč, si vzamemo dovolj počitka, delamo ustrezno izbrane vaje in si lajšamo bolečine z uporabo lokalnih protibolečinskih zdravil (npr. s kremo).

Bolečina je opredeljena kot neprijetna, zaznavna in čustvena izkušnja, ki nastane zaradi škodljivega dražljaja, bolezni ali drugih dogajanj v osrednjem živčevju in je povezana z dejansko ali možno okvaro tkiva. Pomembno je zavedanje, da ima v našem telesu bolečina opozorilno in zaščitno vlogo, ne glede na vzrok nastanka. Lahko opozarja na poškodbo tkiva ali pa bolezen, ki se pojavlja v ozadju. Bolečino lahko glede na trajanje opredelimo kot akutno ali kratkotrajno in kronično ali dolgotrajno bolečino, ki običajno traja dlje kot tri mesece (SZO, 2012).

Najpogostejši vzrok za obisk zdravnika je bolečina v spodnjem delu hrbtenice oziroma križu, veliko ljudi obišče zdravnika tudi zaradi bolečin v predelu vratu in ramenskega obroča. Pogoste so bolečine v mišicah nog, predvsem pri starejših. Mišične bolečine se lahko pojavijo zaradi različnih dejavnikov, lahko so to aktivnosti iz našega vsakdanjika, kot so dvigovanje otrok ali nošenje vrečk iz prodajalne, pogosto sklanjanje ob pospravljanju stanovanja, hoja po stopnicah, delo na vrtu, sprehodi v naravo, kolesarjenje ipd. Omeniti pa je treba tudi bolj resne razloge za pojav bolečine, kot so revmatične bolezni, poškodbe ali npr. fibromialgija.

Vsekakor je pomembno, da se zadosti gibamo in gibanju namenimo prosti čas. Smo pa Slovenci znani po tem, da nam šport in rekreacija ogromno pomenita, zato se žal velikokrat zgodi, da hočemo prehitro doseči želen učinek oz. izboljšanje počutja, zato pretiravamo. S pretiravanjem pa lahko hitro preobremenimo ali celo poškodujemo mišice in s tem sprožimo pojav bolečine.

Mišične bolečine se lahko pojavijo zaradi različnih dejavnikov, lahko so to aktivnosti iz našega vsakdanjika, kot so dvigovanje otrok ali nošenje vrečk iz prodajalne, pogosto sklanjanje ob pospravljanju stanovanja, hoja po stopnicah, delo na vrtu, sprehodi v naravo, kolesarjenje ipd.

Pogosto slišimo vprašanja, kdaj je v primeru bolečin v mišicah treba obiskati zdravnika. Vsekakor je najpomembnejše, da že sami skušamo odkriti vzrok za nastanek bolečine. Za lajšanje blažje bolečine v mišicah v prvi vrsti svetujemo samozdravljenje z zdravili v obliki protibolečinskih krem, ki so na voljo v lekarnah, ter počitkom. Izdelki, ki so registrirani kot zdravila, so poleg nadzorovane kakovosti tudi varni in učinkoviti, v lekarni pa lahko pričakujete tudi primeren nasvet. Med naravnimi zdravili bi izpostavila tiste, ki vsebujejo eterično olje navadnega rožmarina, ki učinkovito lajša blage bolečine v mišicah. Če pa gre za srednje do močnejše bolečine ali so bolečine prisotne dlje časa, pa se je o primernem zdravljenju treba posvetovati z osebnim zdravnikom, ki običajno priporoči zdravila za peroralno uporabo (predvsem tablete ali kapsule). V tem primeru lahko zdravljenje s protibolečinskimi kremami pride v poštev kot dopolnilna terapija, predvsem pri starejših.

Bolečina pomembno vpliva na našo kakovost življenja, saj omejuje zmožnost opravljanja vsakodnevnih aktivnosti in dela ter vpliva na spanje in razpoloženje. V izogib bolečinam v mišicah lahko veliko naredimo že s preventivo v smislu zdravega načina življenja, z dovolj gibanja, izvajanjem razteznih in krepilnih vaj, ki razbremenijo mišice. Če vseeno začutite bolečine, jih je smiselno zdraviti z zdravili.