Blog

Poskrbite, da sedite pravilno

Uredništvo Rosacta®
Poskrbite, da sedite pravilno

Da lahko naše mišice učinkovito opravljajo svoje delo, morajo biti dovolj prožne in seveda dovolj močne ter vzdržljive. Daljše vztrajanje v prisiljeni drži jih zakrči, zato jih moramo po potrebi sproščati z razteznimi vajami. Na to pa na delovnem mestu, kjer se bolečine običajno pojavijo, kar malce pozabimo.

Številni pred računalnikom dnevno prebijejo tudi po 10 ur in več, kar lahko vpliva na njihovo zdravje. Nepravilna uporaba lahko med drugim povzroči bolečine v hrbtu, vratu in rokah, glavobole ter utrujenost oči in slabšanje vida. Tovrstnim nevšečnostim se lahko izognete že s pravilnim položajem sedenja za pisalno mizo. Pri sedenju potisnite boke čim bolj proti naslonjalu, tako da boste imeli podprt spodnji del hrbta in po možnosti tudi zgornjega, če ima vaš stol dovolj visoko naslonjalo. Tako boste lahko pri sedenju dosegli bolj vzravnano držo.

Vzravnana drža je pri uporabi računalnika izrednega pomena. Če vam naslonjalo ne podpre dobro hrbta, si pomagajte tako, da na naslonjalo prislonite manjše blazine. Višino stola nastavite tako, da bodo vaši podplati dosegli tla ter da bodo obenem kolena v višini bokov ali malenkost nižje. Kot, pod katerim morate nastaviti naslonjalo, mora biti med 100 in 110 stopinjami. Med tipkanjem in uporabo miške morajo biti komolci v višini mize.

Ne smete pozabiti na odmore.

Rezultati raziskave so pokazali, da so ljudje, ki so si večkrat vzeli odmor, bolj produktivni od tistih, ki so imeli težavo s tem, da bi se ločili od dela in so tudi med odmorom viseli na računalniku ali telefonu. Odmori, ki vključujejo sprehod, branje ali pogovor s sodelavci, so se izkazali za najbolj produktivne. Nekajminutni odmor pa lahko izkoristite tudi za kratko raztezanje mišic, s čimer boste odpravili zakrčenost in bolečine, ki lahko imajo dolgotrajne posledice.

Dlani in zapestja si lahko razgibate tako, da iztegnete roke, dlani imate obrnjene navzdol, upognete zapestja, prsti pa kažejo navzgor. Tako jih zadržite deset sekund, v naslednjem koraku pa upognite zapestja v nasprotno smer, s prsti kažite navzdol, spet držite deset sekund.

Tudi hrbet si lahko razgibate sede, tako da prekrižate levo nogo prek desne, pri čemer desna roka počiva na zunanji strani levega stegna. Z njo nato nadzorovano vlecite proti desni strani, medtem pa obrnite glavo in poglejte čez levo ramo in zadržite pet do deset sekund, saj boste občutili raztezanje. Vajo nato ponovite na drugi strani, medtem pa dihajte počasi.

Raztegnite zakrčene mišice

Če pogosto čutite bolečine v predelih vratu, hrbta, križa nog in rok, verjetno veliko časa sedite. Napetost lahko odpravite tudi po naravni poti.

Za sprostitev vratu vsake pol ure ali na eno uro naredite naslednje vaje. Glavo trikrat obrnite čisto v desno, tako da pogledate prek rame. Enako naredite na levi strani. Petkrat se ozrite v strop in potem počasi v tla. Nazadnje glavo obrnite z leve proti desni in nazaj. Ponovite vsaj trikrat oziroma tolikokrat, da napetost popusti.