Blog

Prepoznajte simptome slabe prekrvavitve in jo izboljšajte na naraven način

Uredništvo Rosacta®
Prepoznajte simptome slabe prekrvavitve in jo izboljšajte na naraven način

Slaba prekrvavitev lahko povzroči bolečine v mišicah in sklepih ter splošno slabšo kakovost življenja. Za zdravo in aktivno življenje je izjemno pomembno dobro delovanje krvnega obtoka. Pri tem vam lahko pomaga zdravilo Rosacta®, naravna protibolečinska krema za dolgotrajno uporabo pri motnjah periferne cirkulacije.

Naš srčno-žilni sistem je sestavljen iz srca, žil in krvi. Srce kri potiska po žilah ter tako omogoča gibanje in delovanje telesa. Če bi skupaj sestavili vse žile, po katerih kri dostavlja kisik in hranila vsaki celici v našem telesu, bi dobili več kot 95 tisoč kilometrov dolg sistem. Krvni obtok je torej odvisen od zdravja našega srca in delovanja srčno-žilnega sistema.

Ste vedeli, da skoraj polovico krvi sestavlja voda?

Srčno-žilni sistem z arterijami iz srca potisne s kisikom polno kri po telesu, ki jo z vsemi odpadnimi snovmi vene pripeljejo nazaj v srce. Srčno-žilni sistem lahko delimo na osrednji in periferni sistem. Osrednji je sestavljen iz večjih arterij in ven, ki so v prsnem košu ali trebuhu, torej povezuje srce s pljuči in glavnimi organi ali oskrbuje druge dele telesa (glava, roke, noge). Periferni sistem s pomočjo manjših žil omogoča dostavo hranil in kisika v lokalna tkiva v rokah in nogah ter na površini.

Pri težavah in bolečinah v okončinah vam lahko pomagajo zdravila, ki izboljšajo prekrvavitev perifernega krvnega sistema, kot je krema Rosacta® na osnovi rožmarinovega olja.

Simptomi poslabšanega delovanja perifernega krvnega sistema

Pretok krvi po žilah je pri zdravem človeku neoviran. Z leti in kot posledica mnogih dejavnikov se lahko žile zamašijo s snovjo iz maščobe in holesterola. Zaradi manjše prostornine se zmanjša tudi prekrvavitev v nogah in drugih delih telesa, s tem pa tudi dovod kisika, hranil in toplote. Prizadeti del ne more več delovati pravilno, kar lahko vodi do več težav.

Hladne noge

Občasne hladne noge so popolnoma normalen pojav, ki je lahko odziv na spremembe v temperaturi ali življenjskem slogu. V večini primerov je le treba počakati, da se telo navadi na novo resničnost.

Mrzle noge so velikokrat posledica slabe prekrvavljenosti nog, saj v okončine ne pride zadosti tople krvi, ki bi jih segrela. Največkrat je to posledica sedečega načina življenja, kajenja, povišane ravni holesterola in nekaterih srčnih bolezni. Pri ljudeh, ki imajo pogosto hladne noge, je priporočen obisk zdravnika.

Hladne noge so posledica prevelikega uživanja mastne, hitre hrane in sladkorja, premajhne telesne aktivnosti in kajenja. 

Utrujene noge

Utrujene noge so pogost pojav pri ženskah, starejših ljudeh in ljudeh s povečano telesno težo. Pogoste težave, ki spremljajo neprijeten občutek v nogah, so bolečina, vnete mišice in krči. Preveč ali premalo dejavnosti lahko vodi do utrujenih nog, prav tako slaba prekrvavitev. Čeprav pojav ni nevaren, je za boljše in aktivnejše življenje priporočeno bolečino olajšati ali preprečiti z zmerno redno vadbo, ki tudi izboljša prekrvavitev.

Utrujene noge so posledica prekomerne vadbe ali nasprotno premalo telesne aktivnosti, dolgotrajnega sedenja ali stanja (na letalu, v službi, skrb za otroke) in dolgotrajnega nošenja visokih pet.

Težke noge

Občutek obteženih in trdih nog po vadbi je pričakovan. Če občutite podobne simptome brez jasnega vzroka, pa so lahko znak za resnejše težave. Velikokrat za težkimi nogami trpijo ljudje s sladkorno boleznijo, povišanim krvnim tlakom in povišano ravnijo holesterola v krvi ter kadilci. 

Težke noge so posledica povišane ravni holesterola, kajenja, povišanega krvnega tlaka in prevelike telesne teže.

Glavni simptomi hladnih, težkih in utrujenih nog so mravljinci, krči, topa bolečina, sprememba barve kože in občutek otrplosti.

Podobni simptomi slabe prekrvavitve se lahko pojavijo tudi v drugih delih telesa, na primer v rokah oziroma dlaneh. Hkrati lahko nezdrav življenjski slog povzroči tudi težave v križu in hrbtu ter bolečine v ramenskem obroču.

Simptomov slabe prekrvavitve ne smemo prezreti, saj lahko vodijo do resnejših težav.

Kaj lahko zmanjša periferno cirkulacijo?

Veliko dejavnikov vpliva na razvoj težav zaradi slabe prekrvavljenosti. Zbrali smo jih le nekaj, ki so najbolj pogosti:

- starost (starejši so bolj nagnjeni k slabi prekrvavljenosti)
- spol (moški so bolj nagnjeni k slabi prekrvavljenosti)
- kajenje
- povečana telesna teža
- omejeno gibanje dlje časa (sedenje na letalu, stanje v službi, sedenje za mizo)
- pomanjkanje redne telesne vadbe ali pretiravanje pri vadbi
- dehidracija
- sladkorna bolezen
- povišana raven holesterola
- povišan krvni tlak

Krema Rosacta® za izboljšanje periferne cirkulacije

Domači pripravki in preventiva so pomembni za zdravo delovanje srčno-žilnega sistema in dobro prekrvavitev vseh delov telesa. Vendar moramo na njihove učinke počakati. Boleče noge, bolečina v hrbtu in križu ali razbolela ramena in vrat so težave, ki vam življenje otežujejo v tem trenutku. Olajšate si jih s kremo Rosacta, učinkovitim naravnim zdravilom rastlinskega izvora, ki je varno za redno in dolgotrajno uporabo od dvakrat do trikrat na dan.

Krema Rosacta® vsebuje eterično olje navadnega rožmarina, ki učinkovito izboljša periferni krvni obtok, s tem pa lahko tudi prispeva k lajšanju bolečin v mišicah in sklepih.

Rosacta® je zdravilo naravnega izvora, saj vsebuje zdravilno učinkovino rožmarinovo eterično olje. Velja omeniti, da rožmarin, iz katerega pridobivamo eterično olje za zdravilo Rosacta®, ni obdelan s pesticidi.

Edinstveno rožmarinovo eterično olje v kremi Rosacta® prihaja iz severne Afrike, kjer je pridobljen iz skrbno obranih delov rožmarina med obdobjem cvetenja.

Kako si lahko še pomagam? 

Slabši prekrvavitvi perifernega krvnega sistema se lahko izognete s primerno preventivo. Če že opazite prve simptome, pa obstaja mnogo načinov, da bolečino olajšate in povečate periferno cirkulacijo.

Hidracija – potrudite se, da vsak dan popijete vsaj 2 litra vode, moški do 3 litre. Vodo lahko zamenjate z nesladkanimi zeliščnimi čaji, ki bodo še dodatno pripomogli k boljšemu delovanju krvnega sistema.  

Prenehajte kaditi – kajenje izjemno poslabša vaše zdravstveno stanje, zato ga čim prej opustite. S tem med drugim izboljšate prekrvavitev ter hkrati zmanjšate verjetnost za nastanek raka in razvoj srčnega infarkta.

Kompresijske nogavice – po posvetu z zdravnikom preizkusite kompresijske nogavice, ki pospešijo krvni obtok v nogah.

Redna vadba – redna telesna dejavnost je nujna za zdrav srčno-žilni sistem, saj krepi srce in ožilje. Tudi manj intenzivna vadba, kot so kolesarjenje, joga, plavanje ali sprehod, lahko bistveno izboljša vašo prekrvavitev.

Poskusite vajo »sveča«, saj je idealna za ožilje in zmanjša zatekanje nog.

Zmanjšajte telesno težo – velika telesna teža obremenjuje vaše telo, še posebej srce, sklepe in periferni krvni sistem. Za boljšo prekrvavitev je izguba nekaj kilogramov zelo koristna.

Dvignite noge – dvig nog je po dolgem sedenju koristen za boljšo prekrvavitev, še posebej, če opazite zatekanje nog in gležnjev.

Manj stanja ali sedenja – sodoben življenjski slog nas lahko sili v dolga obdobja sedenja ali stanja. Poskusite med dnevom zamenjati položaj in se raztezati vsako uro.

Zdrava prehrana – izogibajte se hitri in predelani hrani, hrani z veliko sladkorja in soli ter mesnim izdelkom. V prehrano dodajte več zelenjave, zdravih maščob in vlaknin.

Temna čokolada vsebuje flavonoide, ki razširijo žile, zato si občasno lahko privoščite tudi kakšen košček za sladkanje.