Blog

Rožmarin, kralj med zdravilnimi rastlinami

Uredništvo Rosacta®
Rožmarin, kralj med zdravilnimi rastlinami

Rožmarin je zelo dobro znan kot zdravilna rastlina. Pravzaprav bi znal marsikdo omeniti vsaj en učinek te rastline, če se le spomni ljudske rime »rožmarin za spomin«. So pa rožmarin zaradi njegovih učinkov cenili že stari Grki in Rimljani, v antiki so ga povezovali celo z bogovi. Bil je posvečen boginji lepote Afroditi in pozneje Veneri, takrat so skušali rožmarin uporabiti za ohranjanje večne mladosti in lepote. Danes priznavamo druge učinke, a takšne zgodovinske zanimivosti pričajo o dolgi tradiciji, ki jo ima ta rastlina v ljudskem zdravilstvu.

Dolga in bogata tradicija uporabe rožmarina v ljudski medicini nakazuje na nekatere preverljive učinke te rastline. Danes vemo, katere snovi rastlini ponujajo učinke, po katerih je rožmarin najbolj znan, po protibolečinskem delovanju, krepitvi imunskega sistema, vplivu na delovanje možganov in po mnogih drugih učinkih.

Koristni učinki rožmarina

Koristni učinki rožmarina izhajajo iz eteričnega olja, ki se skriva v cvetovih in listih rastline. Gre za kompleksno eterično olje, sestavljeno iz številnih snovi, ki v kombinaciji prinesejo različne učinke.

Protibolečinsko delovanje pri bolečinah v mišicah je vsekakor dobrodošel učinek rožmarina. Iz cvetočih delov rastline lahko namreč pridobimo rožmarinovo eterično olje, v katerem se nahajajo različne sestavine, odgovorne za protibolečinski učinek. Rožmarinovo eterično olje se zato uporablja pri lajšanju bolečin v mišicah, kot so boleč hrbet zaradi sklanjanja med pospravljanjem stanovanja, dela na vrtu, pri utrujenih in bolečih nogah po daljšem sprehodu v naravi ali pa pri bolečinah v mišicah zaradi dvigovanja vnučkov ipd.

Kako rožmarin deluje protibolečinsko?

Bolečina se prične na mestu poškodbe ali vnetja. Ko se poškodujemo, se telo odzove tako, da spodbudi bolečinske receptorje, ki začnejo sproščati določene snovi. Te snovi delujejo kot prenašalci, ki informacijo »av, to boli« prinesejo naravnost do hrbtenjače. To informacijo o bolečini prek svojih receptorjev posreduje do možganov, kjer se informacija predela, ozavesti ter pošlje informacijo o bolečini v del telesa, od koder dražljaj izhaja. Opisani proces deluje bliskovito, saj bolečino občutimo nemudoma po poškodbi. Če na boleče mesto nanesemo kremo z rožmarinovim eteričnim oljem, se začne delovanje sestavin v eteričnem olju, natančneje 1,8-cineola, alfa-pinena in kafre, ki se vežejo na bolečinske receptorje in specifične mediatorje vnetja in tako s svojim delovanjem olajšajo bolečino v mišicah.

Zaradi protibolečinskega učinka je rožmarinovo eterično olje na voljo v obliki krem, ki jih najdemo v lekarnah in se uporabljajo za lajšanje blažjih bolečin v mišicah. Pri tem je za učinkovito delovanje na bolečine v mišicah ključna tudi vsebnost eteričnega olja v kremi, zato je smiselno za nasvet vprašati farmacevta.

Ali ste vedeli?

Mnogo ljudi ne ve, vendar tudi rožmarin cveti. Čas cvetenja je nekje od marca do maja, ponekod tudi do jeseni. Nabiranje običajno sledi med cvetenjem, ali po njem, odvisno od tega, za kam je rožmarin namenjen. V času cvetenja se namreč največkrat nabira, kadar želimo pridobiti rožmarinovo eterično olje. Pomembno pa je, da se zavedamo, da ni vsako rožmarinovo eterično olje enako. Sestava rožmarinovega eteričnega olja je odvisna predvsem od kraja, kjer rastlina raste. Če bi eterično olje pridobivali iz rožmarina, ki raste na različnih krajih, bi vsak rožmarin imel drugačno sestavo eteričnega olja.

Čeprav je rožmarin že dolga leta v uporabi zaradi protibolečinskega delovanja, pa je v različnih oblikah znan seveda tudi za marsikateri drugi namen. Vsekakor ga vsi poznamo kot začimbo oziroma konzervans, ki se dodaja predvsem mesnim in ribjim jedem, odlično se poda k maščobi. V ta namen se uporabljajo sušeni listi rastline. Ta začimba je zelo pogosta v mediteranski kuhinji, predvsem italijanski in francoski. Rožmarin pa ni znan samo po svoji aromatičnosti, temveč naj bi tudi krepil imunski sistem, saj vsebuje flavone in karnozolno kislino, ki pomaga pri zaščiti telesa pred virusnimi boleznimi. Je bogat vir antioksidantov, poleg tega ima tudi protivnetni učinek. Na ta način rožmarin učinkovito dopolni zaščito imunskega sistema in služi kot koristna preventiva. Ali ste vedeli, da se rožmarin uporablja tudi za negovanje kože? Rožmarinovo eterično olje je uporabno sredstvo za ohranjanje mladostnega videza kože, saj ohranja prožnost in sij zdrave kože. Za tovrstni namen se uporablja tudi rožmarin v obliki vodnih kopeli. Med najbolj znanimi učinki rožmarina pa je gotovo vpliv na delovanje možganov, predvsem na spomin, ki naj bi ga utrjeval, hkrati pa izboljšal pozornost.

Glede na to, da ima rožmarin ogromno koristnih učinkov in veliko potenciala pri vzdrževanju zdravega življenjskega sloga, ni nič čudnega, da je v zdravilstvu prisoten že toliko let in je resnično dar narave.